اینجا دو نکتهی مهم است: یکی اینکه عینالقضات به مخاطباش توصیه میکند که دست از تعصبِ دینی بکشد و معیارش برای فهم حقیقت این نباشد که فلان ملبس به جامهی مسلمانی هست یا نه (و در جاهای دیگر هم آورده است که اختلاف مذهب نمیتواند و نباید مانع فهم حقیقت شود). از همین روست که نزدِ او، معیار نه کفر است و نه اسلام بلکه باید پی چیزی بالاتر از این گشت. باقی ماندن بر مذهب به ارث رسیده و تقلیدی از پدر و مادر، راهی را برای رسیدن به حقیقت در اختیار اهل سلوک نمیگذارد. از راه تقلید، به تحقیق نمیتوان رسید.
نکتهی دیگر اینکه سادهدلان چه بسا گمان کنند بیمبالاتی و لاابالیگری همان چیزی است که قاضی همدانی در باب یکرنگ دانستن کفر و اسلام میگوید. بیشک – و بدیهی است – که چنین خیالی در خاطر قاضی سختگیر و اهل دردی چون عینالقضات به دشواری خطور میکند. سراسر زندگی او حکایت از پرهیز و ایمان و تقوا دارد، اما چیزی که از این دینورزی بیرون میآید درست همان چیزی است که دینورزان متعارف و علمای ظاهری از آن دورند: از دینورزی او تعصب نمیزاید. او با دینورزیاش هیچ کس را بیبهره از حقیقت نمیانگارد. گذشته از این، هیچ ملاک و معیاری مانع از این نمیشود که ذهنِ او به روی اندیشههای تازه بسته بماند. از همین روست که فرق نهادن میان کفر و اسلام نزدِ او (و برتری دادن یکی بر دیگری در مقام معرفت) چیزی نیست جز مانع سلوک. از همینجاست که سلوک آغاز میشود. بدایت سلوک عرفانی او آنجاست که از تقسیمبندیهای زاهدانه و فقیهانه عبور میکند و پا بر فرق علتها مینهد و همین است که تولدِ تازهی اوست.
همین مضمون کلیدی در بدایت سلوک است که یاریگر قاضی همدانی است در درکهای باطنی و تأویلی از دین. او پرهیزی و ابایی ندارد از اینکه ظاهریان به واسطهی تعابیر شطحآمیز و نامتعارفاش از دین، او را کافر هم بنامند. نزدِ او فرقی میان این دو نیست وقتی که ظاهریان بخواهند معیار تشخیصاش باشند. دربارهی این آراء شاذ او خصوصاً وقتی که به تفسیر باطنی او از نماز، روزه، حج، قیامت و احوال بعد از مرگ برسیم (مثلاً دربارهی عذاب قبر و برانگیخته شدن از گور)، بیشتر میتوان سخن گفت.
(*) تعبیر «ستیز پیش روی خود آوردن»، اینگونه که من میفهمم، یعنی گریبان خویش را گرفتن و با خویش چالش کردن.
نوشتههای مرتبط:
- از ایمان و عمل تا خطاپذیری و فروتنی آیات انتهایی سوره آل عمران مضامینی مناجاتگونه دارد که به...
- عروس حضرتِ قرآن… انس من با قرآن از کودکی است. شاید از روزگاری...
- به قرآن سخن گفتن: هرمنوتیک ادبی عینالقضات همدانی در سراسر پهنهی تاریخ و فرهنگ مسلمان – ایرانی –...
- گر چه ماهِ رمضان است… (۱) با خود عهد کرده بودم که از مناسبت ماه رمضان...
- حساسیتزدایی از بشریت تصویری که ما از انسان، از خودمان، داریم، تصویری است...